lördag 13 oktober 2012

Wadi Tumilat

En Wadi är en uttorkad flodbädd i öken/stäpp områden som ibland fylls med vatten. När man flyger över södra Sinais höga bergsmassiv kan man tydligt se spåren som leder genom dalgångarna ner mot kustslätterna mot exempelvis Suez viken. Det ser ut som ett nätverk av blodkärl. En wadi som jag kommer till när det gäller beduinerna är Wadi Al Arish. Historiskt även kallad floden, Al Arish och utgjorde en gång i tiden gräns mellan Kaanans Land och Egypten.. En ca 25 mil lång floddal som sträcker sig sydväst Naql vid Pilgrim Road och mynnar ut vid Medelhavet vid Al Arish.

Men nu skall jag berätta om Wadi Tumilat (möjligen Turmilat) och vi skall ta oss tillbaka till faraonsk tid och farao Senusret III (även kallad Sesustris) 1878-1839 f.kr. Han planerade att bygga en kanal som förband Nildeltat med Röda Havet, kanske som en förbindelselänk med handelsvägen, Kings Highway  eller Pilgrim Road som vi känner den.
Den här kanalen skulle grävas från den östligaste av de 7 förgreningarna (jag har hittat 8 som lägst) som Nilen gör innan Medelhavet. Denna östligaste del av Nilen heter Pelusiac och utmynnade vid Pelusium.

Den här uråldriga sötvattenkanalen startade vid staden Zagazig vidare rakt österut i Wadi Tumilat via Heropolis (idag Tell Maskhuta ca 15km väster om dagens Ismailia). Ismailia hette förmodligen Timsah staden före 1850 e.kr. Straxt innan El Nafisha viker den av sydost mot Bittersjöarna.

Den egyptiske faraonen Necho II 610-595 f.kr ska ha slutfört arbetet innan han drog mot Syrien för att kriga med Assyrierna i alians med Babylonierna. Av och till har denna kanal förfallit men restaurerats. På 600-talet e.kr efter islams utbredning så stängdes kanalen för att förhindra varor att nå uppror i Medina och Mekka.

1799 upptäckte Napoleon kanalen.

I dagens Wadi Tumilat rinner den sötvatten kanal som alla som varit i Ismailia känner till. Den första kanalen löpte parallelt med dagens sötvattenkanal, som byggdes av 3000 arbetare runt 1860 för att förse den nya staden Ismailia med sötvatten. För oss var detta den fruktade Bilharzians tillhåll och på det där lite grabbiga sättet så döpte vi om denna fruktade sjukdom till Billy Harries efter canadensaren som var förbundskapten för vårt kära landsslag i ishockey. Före Aswan dammens byggande på 1960-talet så översvämmades ofta Lake Timsah när Wadi Tumilat fylldes med vatten från Nilen.

Till vänster dagens sötvattenkanal, vägen med cyklisten går rakt västerut från Ismailia mot Abu Suweir. Bron med betongpelarna är vägen från Port Said via  El Kantara ner till Cairo 1974. Detta är alltså Wadi Tumilat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar