torsdag 11 oktober 2012

United Nations Emergency Forces and the beduin Ayaidah tribe



Bilden tagen lite senare eftersom att de första sängarna bestod av campingsängar med blått canvastyg och luftmadrass. För att få lite lämplig höjd över marken (för att undvika ovälkomna besök) så fylldes sandsäckar (sand fanns det gott om) som som sängbens förlängare.
Man väcks en tidig morgon, det är dags att vakna till liv. Man fullkomligt badar i svett, kvicksilvret har för länge sedan passerat 30+C och värre skulle det bli utöver dagen. Timsah-lägrets jordgolv bestod av gammal sjöbotten och det luktade konstant unket och fuktigt. På nått sätt kändes det lite som en midsommardags morgon utan att man för den skull överkonsumerat den legendariske "Arabens" drinkar för nån spänn kvällen innan på Pte-mässen.
Man trasslade sig ur moskitnätet skakade ur kläder och kängor för att driva bort eventuella kräldjur. Kläderna var så fuktiga att det kändes som att dra på sig ett sämskskinn.
Sen iväg genom shit-alley upp på sanddynen, och syna av sanden för att se vilka som möjligen besökt eller besökte larinen. Orm och skorpionspår var inte nån höjdare.

Ayaidah 

Bilden tagen från sanddynen, väster ut och beduinbyn Ez. Salim. Bakom lerhyddorna de södra delarna av "Skogen". En av hyddorna hade en vit flagga och skulle enligt uppgift innehålla en giftas mogen kvinna. År 2012 finns inte ett spår kvar efter byn.



I bakgrunden den drygt 800 meter långa sanddynen och till vänster på bilden några av våra tält. Observera riksväg 4:s (mellan Ismailia och Suez) bredd. Killarna på bilden är på väg mot den vid tillfället inte allt för tätbefolkade staden Ismailia. 2012 finns inte ett spår kvar av sanddynen men platsen är idag till vissa delar obebyggd. Kan det bero på att den fortfarande Yallah-stomage, saneras?



Ayaidah

Dessa båda bilder är med största sannolikhet tagna på  Ayaidah beduiner och då skall jag berätta lite om dom eftersom att alla UNEF II som befunnit sig i Ismailia har stött på dom. Men det skulle likaväl vara Fellahin dvs egyptiska bönder...men.
Dagens beduiner i Sinai med några undantag av ganska sent datum, 1700,1800-talet samt några förflyttningar under första halvan av 1900-talet. Dessutom bygger mycket av kunskapen om beduinerna på muntlig tradition (utom i ett specifikt fall). Ett hus/tält= en klan eller familj under en stam (tribe).
Jag har under mina undersökningar inte funnit speciellt mycket kring Ayaidah stammen men berättar det jag vet eller misstänker.
Ursprung: Ayaidah eller El-Ayayaidah kommer ursprungligen från Dhahataan i dagens Saudi Arabien dvs arabiskt ursprung och invandrade förmodligen någon gång på 1700-talet via Eilat/Taba och Kings Highway (Pilgrim Road) och hamnade i El Murra och Gebel Mukshaab. Jag har försökt identifiera platserna men bra hittat Jabal Muqassab vilket sannolikt är det samma som Gebel Mukshaab. Detta berg ligger nordost från Al Tor och är drygt 1650 meter högt.
Under 1920-talet inträffade en svår torka och Ayaidah gjorde som beduinerna brukar göra, "flyttar beroende på omständigheterna". och hamnade på båda sidor av Suez kanalen i Ismailia.
På den första kartan som jag hittade så sträckte sig deras Dirah dvs kärnområde från söder El Kantara till söder Bittersjöarna och öster ut en nord/sydlinje genom El Tasa. Röder påstår att delar av stammen skall finnas kring Baluza och Al Nagila.

Besha (trial by ordeal) och Orfi Law är centrala delar i beduinernas lag. Besha eller Taste of fire är en lagstiftning/domstol, där mål avgörs där vittnen saknas eller bevisföring saknas där offrets ställning är mycket starkt. Besha är pre-islamskt dvs har sina anor från tiden före 600-talet e.kr (AC) och ärvs inom en utsedd stam. Ayaidah är den stam (tribe) som innehar Tassa Bil Besha men också ställningen som Mubasha.

Runt mitten på 1980-talet sökte, Röder efter Mubasha och efter att ha besökt den lokala polisstationen (!) i Abu Suweir fick han en lokalisering -Abu Sultan. Ner i källaren, fram med en karta och jag har lokaliserat platsen. Ungefär 1,5 mil väster ut från Ismailia på södra sötvattenkanalens strand ligger Abu Sultan.
Röder fann Ayad Awad Garabee innehavaren av Tassa Bil Besha tillika Mubasha. Det är fullt möjligt att Ayad Awad Garabee utövade sina tjänster när vi var där nere under UNEF II.

The taste of flames går till så att, under vissa ceremonier (bl.a the ) tänder en eld, tar fram Tassa Bil Besha, en långskaftad sked som normalt används för att rosta kaffebönor och som man lägger på elden och hettar upp. Under tiden går man igenom tvistefrågan och hittar man ingen lösning så får den som anklagar slicka tre gånger på det glödgade stålet.Det är nu som "ämbetsmannen" Mubasha kommer in i bilden. Han skall syna graden av brännskador på tungan, inga brännskador= talar sanning. Därefter kommer olika nivåer av brännskador dvs olika sanningshalter eller lögner allt bedöms av Mubasha.

Mubasha Abu Sultan är inte bara för Sinais beduiner utan även för andra beduiner i Mellanöstern Notabelt är också att Mubasha Abu Sultan kunde uppvisa remisser med stämplar och allt, där lokala polisstationer remitterat olika tvistemål för att  genom Taste of flames avgöra utgången.

Om jag rundar av denna del med att säga så här kring fotona ovan: Mubasha Abu Sultan var fast bosatt Ayaidha beduin med jordbruk och jag påstår att bilderna ovan är tagna på Ayaidah beduiner vid Timsah lägret och någon påstår att jag har fel eller ljuger, så kräver min beduinska heder, upprättelse. Eftersom att jag är offret så är det den som påstår att jag ljuger, den som får slicka 3 gånger " Taste of Flames".     









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar