måndag 11 april 2011

Syrien har gjort det och i Frankrike gör man det idag

Det är den 12:e april 2011, Det multietniska Frankrike inför förbud mot Niqab och Burka. Den franska nationalförsamlingen röstade igenom förbudet med 246 ja och 1 nej (!!!). Frankrike är en demokrati och sänder en tydlig signal kring vad som är förenligt med demokratiska värderingar. Förtryck av kvinnor är inte förenligt med demokrati. Alla som vägrar att identifiera sig genom att visa sitt ansikte kan tvingas till polisstation. Om de fortsätter att vägra så riskerar man böter på ca 1400 kronor och kan beordras att sätta sig i skolbänken för en kurs i franskt medborgarskap.
Den som tvingar någon annan att bära Niqab eller Burka döms till 270000 kronor i böter och ett års fängelse.

Syrien, ett land som dels är muslimskt (ca 75% sunniter) och dels betraktas som "konservativt" har redan infört (av säkerhetsskäl???) förbud i skolan upp t.om universitetsstudier.

Vad gör vi då i Sverige?? Ångesten över att ta tag i ett problem är så stor att vissa grupper får göra som man vill. Är detta förenligt med att leva i ett fritt öppet demokratiskt samhälle?? Nej enligt min bestämda uppfattning leder detta till att vi skapar flera samhällen i ett (England har identifierat just det problemet) dvs att några skall leva som vi lär medan andra grupper får en större frihet att bevara sin särart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar