tisdag 10 maj 2011

"Charterturist enkel eller tur och retur"

Det är sommaren 2006 och jag sitter som vanligt i solen, på förstukvisten till Chardonnay hyllan, tar ett stilla bloss, zippar på en kall bira och filosoferar. I bakgrunden hörs Radio Dalarna och allt är som det skall vara.

Återigen råder fullt krig i södra Libanon mellan Hizbollah och Israel. För en som noga följer utvecklingen så kan jag säga att "I have seen it coming" för Israel har sedan 1948 aldrig levt efter devisen "Om någon slår Dig på den ena kinden, vänd och den andra sidan till".

Plötsligt kommer nyheterna på radion "ett hundratal svenskar vill bli evakuerade", jag blir liksom mycket "trött" och säger till kvinnan "Jaha och hur många Andersson och Pettersson finns där, för några charterresor till Libanon finns inte". För det måste ju vara helt aningslösa , gränsande till dumhet vara svenska backpackers, eller......Nu vet inte sarkasmen några gränser. Gud förbjude att man skall bli förbannad när man är mitt i livs njutandets ädla konst.

Visserligen hade jag efter dryga 30-år återvänt till Sinai året innan och med ca 2 månaders marginal klarat bombningarna i Sharm el Sheik för att sedan återvända 7 gånger till är en medveten kalkylerad risk eller som jag brukar säga "här är det 45 mil till allt jävla skit".

Har tittat på lite statistik från den 19/7 2006 över antalet medborgare och nationaliteter som fanns i Libanon just då, "Sverige är det ingen som vet för det är väl brott mot någon personlig integritet".

Hur skall Sverige kunna planera för en evakuering av några hundra "svenskar"? Ja naturligtvis med båt mellan Beirut och Cypern alternativt buss till Damaskus och flyg hem.

Enligt UD så hade närmare 5000 svenskar lämnat Libanon per den 19/7 2006 varav 3700 evakuerats med flyg bekostat av svenska skattemedel.

Det förekom under evakueringsfasen en kritik mot Sverige att ca 100 svenskar satt fast i Hizbolla land, dvs mellan Israeliska gränsen och Litanifloden i södra Libanon. Men hur fan skulle detta gå till mitt i krigszonen? Och vad fan gjorde "svensken" där? Vem som helst kan ju räkna ut att det området är glödhett.

Vilka var då dessa svenskar? Jo det var, hemvändare, "semesterfirare" och någon med "Svensson" liknande efternamn som media i vanlig ordning trollat fram. Vi lär ju aldrig få veta hur stor gruppen som med svenska pass flyttat hem och om dessa får bidrag eftersända.

En positiv bit i all tragik är att man från UDs sida har sagt att en evakuering av detta slag inte kommer att genomföras utan det ankommer på den enskilda individen att avgöra vilka risker som man tar.

Nu är ju inte denna episod det enda märkliga som händer när en "flykting" kan åka kors och tvärs utan att man ifrågasätter och ställer frågorna, Hur är det möjligt? Och är det möjligt, hur kan man då uppträda med flyktingstatus och genomföra "semester resor" en sorts "ty fri" och ingen ifråga sätter om det ligger ett bedrägeri i bakgrunden?

PS! Jag är varken rasist eller lider brist på empati utan mera för ordning och reda. Jag känner en del människor med annan bakgrund och bloggen är ingen attack på Libaneser som personer utan mer hur är det möjligt med svängdörrar i det svenska samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar