tisdag 30 april 2013

UNEF IIs most highly celebrated vehicle, ever??

Det är någon gång juni/juli 1974.

Checkpoint X-ray hade många kontakter med kommendanten Mohamoud Mohamed på kulle 31 och 52.

Mannen som pekar med hela handen är El Kommendante.

Vi blev bl.a inbjudna till en fotbollsmatch på Kulle 52 och "avec" på Kulle 31. Dom här "kullarna" var i själva verket två sanddyner  belägna norr respektive söder om Lexicon Road, vägen som var IDFs huvud framryckningsväg från El Tasa till Deversoir. Med full logik låg 31:an norr om vägen och 52:an söder om vägen.

Träning. Utrymmet på X-Ray var begränsat eftersom att positionen låg i ett minfält. Bakom "vaktkuren" Kulle 52.
Vi samlade ihop ett lag och reste väster ut längs Lexicon mot Bittersjön. Ordern jag fick var "Kör av bara helvete för ADF/ARE älskar en "rallydriver", imponera.

Ja vad säger man??? Att ge järnet längs den asfalterade Lexicon var en sak. Men när vi svängde av söder ut i lössanden för att på 2:ans växel med vrålande motor ta sig upp på krönet av Kulle 52. Tja det är bara i amerikanska filmer man kan åstadkomma däcks skrik i sand eller rullgrus men här funkade det inte.

Väl uppe på krönet fick man väl snygga till det hela utan att välta Land Rovern.

Nåväl matchen genomfördes sent på eftermiddagen, och tur var väl det. Hur matchen slutade kommer jag inte längre ihåg. Men efteråt fick vi veta att IDF var "sura" eftersom att man suttit ett par kilometer bort och spanat.

Matchen var slut, dags att lämna Kulle 52 och dra över till Kulle 31 för förfriskningar (klar Yallah varning kom det att visa sig).

Nu jävlar skulle yxorna få se en driver när vi störtade oss ner från Kulle 52 och nog blev det en uppvisning!!!
Efter en kort stund av färden fick vi ett helt kompani stormande efter oss ner för kullen, vilt skrikande och jublande över "pinkys" framfart i ökensanden.

Stannade till vid ankomsten till Lexicon för att liksom ta emot folkets jubel och hyllningar!!!

 Meeen, nu var det inte riktigt som jag tänkte mig, under min färd ner för sanddynen så hade en PV-tråd fastnat kring bakaxeln en så där 400-500 meter, förbindelsen mellan 52 och 31 var bruten.

Men här är Jeepen som framkallat UNEF IIs mest bejublade framträdande någonsin.